NL |  FR |  EN
Pers |  Nieuwsbrief |  Campagne |  Bedankt |  Contact
Error showing flash-object.

Beauty 

Fruit en fruitextracten worden al sinds de oudheid gebruikt om de kwaliteit van de huid en de haren te verbeteren en om zo de eeuwige jeugd vast te houden.. Vele cosmetische firma’s, maar ook wellnesscentra, hebben dan ook fruit ontdekt als essentieel element in vaak zeer efficiënte cosmetische behandelingen. Nog steeds een ruwe diamant, is een vrucht van eigen bodem, de aardbei. De aardbei is een bron van alpha- hydroxyzuren welke een bewezen weldoend effect hebben op de huid. Deze alpha – hydroxyzuren verwijderen op een zachte wijze de oppervlakkig liggende dode huidcellen, zodat nieuwe jeugdiger cellen naar de oppervlakte kunnen komen. Dit geeft een opfrissing en een verzachtend effect op de huid.

Regelmatig gebruik van deze natuurlijke alpha-hydroxyzuren kan een sterke verbetering geven bij lichte acnéproblemen
De meest eenvoudige manier om dit effect te bekomen is simpelweg een aardbei in twee snijden en deze gedurende enkele minuten op de probleemhuid wrijven en dan het gelaat afspoelen.
Men kan ook eigen gelaatsmaskers maken waarbij de aardbei gecombineerd wordt met andere natuurlijke producten zoals olijfolie en honing.
Andere weldoende eigenschappen toegeschreven aan de aardbei zijn:

  • verminderen van de oogwallen ( de aardbeien evt. te gebruiken zoals de klassieke komkommers)
  • wondhelend effect door zijn desinfecterende werking
  • herstellen van de natuurlijke glans van de haren.

In onze dermatologische praktijk maken wij vaak gebruik van fruitzuurpeelings, dikwijls op basis van glycolzuur uit rietsuiker maar ook soms op basis van appelzuur. Alpha-hydroxyzuur uit appels kan men thuis aanwenden om de oudere, droge huid zachtjes te peelen. Men kan niets verkeerd doen omdat dit fruitzuur niet doordringt tot de diepere lagen van de huid en dus enkel oppervlakkig zijn werking doet. Het fruitzuur in de medische peelings is natuurlijk beduidend hoger geconcentreerd. Groene appels zijn het meest geschikt. Naast het verwijderen van de dode oppervlakkige huidcellen hebben ze nog andere positieve eigenschappen, ze zijn namelijk verzachtend, ontzwellend, verfrissend en rustbrengend. Ideaal dus voor een droge, geïrriteerde en gevoelige huid.

Soms grijpen we te gemakkelijk naar medicatie en andere middeltjes om onze huid te verzorgen. De natuur is een bron van elementen die steeds ter onzer beschikking staat in de strijd tegen huidveroudering en andere onesthetische kwaaltjes. Waarom zouden we dan deze simpele en goedkope manier niet gebruiken om onze huid en haren te verwennen!

Dokter C. Leys, dermatoloog