NL |  FR |  EN
Pers |  Nieuwsbrief |  Campagne |  Bedankt |  Contact
Error showing flash-object.

Wetenschap 

Zou je zelf niet willen perfect zijn? Wat zou je voelen? Wat moet je er voor doen? Wetenschappers buigen zich alouds over deze vragen en toch moet je het meestal uiteindelijk zelf maar uitvissen. Vanaf je geboorte heb je alles meegekregen om het waar te maken. Je lichaam is ondertussen gegroeid en je hebt de wereld beter leren kennen. Zowel voor lichaam als geest is goede voeding nodig. Anders groei je niet, mis je noodzakelijke elementen en word je ziek. Steeds heb je bouwstoffen nodig vanuit de voeding. Niemand kan ontkennen dat fruit voor je lichaam een weldaad is.

Het aanlokkelijke fruit geurt naar het frisse leven en je lichaam snakt naar de natuurlijke zoetheid ervan. Luister en voel wat je lichaam nodig heeft en geef het hier voldoende van. Je wordt beloond met een opvallende lichamelijke perfectie en intellect. Fruit is zo volledig en vol met nieuw leven dat het de natuurlijke bron is voor je perfecte lichaam en geest.

Prof. Dr. J. Janssens, kankerspecialist, voorzitter van de Europese Organisatie Kankerpreventie


De Belg eet niet voldoende fruit. Dit gegeven blijkt uit de recent gehouden voedselconsumptiepeiling. Nagenoeg één Belg op vijf eet helemaal geen fruit en één op twee eet slechts één stuk fruit. Meer nog … het zijn vooral kinderen die de zwakste fruitgebruikers zijn. Nochtans aanziet de Belg fruit als een zeer waardevol voedingsmiddel.

Hij/zij weet dat het een uitstekende bron is van vitamines, van vezels en bioactieve stoffen zoals anti-oxidanten. FruitRevolution wil deze paradox doorbreken. Dit kan onder meer door fruit nog beter te kaderen in het geheel van de voedings- en leefgewoonten. Door de multidisciplinaire aanpak van de informatieverstrekking wil FruitRevolution de uitstekende reputatie die fruit heeft ten volle verzilveren.


Dirk Lemaître, nutritionist, docent aan de diëtistenafdeling van de Katholieke Hogeschool Leuven ( REGA)

Fruit en groenten: van kapitaal belang voor uw gezondheid 

De afgelopen honderd jaar zijn de geneeskunde, de hygiëne en het materiële comfort er enorm op vooruitgegaan, waardoor onze levensverwachting enorm is toegenomen. De levensverwachting is sinds het begin van de twintigste eeuw van 45 jaar voor mannen en vrouwen toegenomen tot 83 jaar voor vrouwen en 75 jaar voor mannen. Hoewel Jan met de Pet tevreden kan zijn over deze evolutie, moet hij ervoor zorgen dat hij de laatste fase van zijn leven in de best mogelijke omstandigheden kan doorbrengen. De mens moet dus de enorme uitdaging aangaan om steeds ouder te worden en geconfronteerd te worden met verschillende ziekten (kanker, diabetes, hart- en vaatziekten) die onlosmakelijk verbonden zijn met het ouder worden. Als we deze uitdaging verliezen, kunnen we de dramatische economische gevolgen voor onze maatschappij gemakkelijk raden. Vanuit preventief oogpunt speelt het 0 – 5 – 30 concept een zeer belangrijke rol: 0 voor roken, 5 voor 5 stukken fruit en groenten per dag 30 voor 30 minuten dagelijkse beweging. Recente wetenschappelijke studies tonen een duidelijk verband aan tussen het eten van fruit en groenten (5 à 10 porties per dag) en een verminderd risico op hart- en vaatziekten of kanker. Dit effect houdt gedeeltelijk verband met de aanwezigheid van antioxidanten in de voeding zoals vitamine C, carotenoïden maar ook de fameuze polyfenolen die zich in appels en peren bevinden. De flavonoïden, een subgroep van de familie van polyfenolen, bevatten verschillende interessante eigenschappen voor de preventie van hart- en vaatziekten: een vermindering van de cholesterol, het regelen van de glycemie en het effect van hypertensie. Om op een goede manier vijf stukken fruit en groenten per dag te eten is er variatie nodig. Want elke kleur (blauw, groen, rood, geel, wit) van de voedingsproducten stemt overeen met een of verschillende antioxidanten. Gekleurd eten betekent antioxidanten eten. 

J. Pincemail, 1° Universiteit van Luik – CHU Chirurgische Dienst voor Hart- en Vaatziekten B35 Sart Tilman, Luik ; 2° antiO2Xinfo